Jooksmine 21.02.2017
Autor
Janek Oblikas

2017.a. jäävad ära mitmed jooksjatelt positiivset tagasisidet saanud võistlused

Uudise pilt

Eesti jooksukalender on pidevas muutumises – mullu lisandus ligi 30 uut rahvajooksu, mis siinse jooksuturu suurust arvestades on väga suur number.  Ka tänavusest jooksukalendrist võib juba leida mitmeid uusi ja huvitavaid võistlusi, kuid – 2017.a. jäävad ära ka mitmed jooksjatelt positiivset tagasisidet saanud võistlused. 

Otepää Jooksutuur korraldati esimest korda 2014.a. ning juba esimesel aastal oli seal stardis 119 jooksjat.  Otepää Jooksutuuril läbitakse kolme päeva jooksul klassikaline maratonidistants ehk 42,2km.  Võistluse eripäraks olid looduskaunid ent rasked rajad.  „Raskelt ilus,“ lubasid korraldajad. 2014.a. valisid Marathon100 lugejad Otepää Jooksutuuri aasta parimaks uueks jooksuvõistluseks.  Lilled finišis, peakorraldaja kõikidele lõpetajatele patsu löömas, rikkalik toidulaud . . .

2017.a. kalendrist Otepää Jooksutuuri aga ei leia. Miks?

„Otepää jooksutuur 2017 ärajäämise põhjus on lihtne. Kuna korraldame seda sündmust oma põhitöö kõrvalt, siis selleks, et ka 2017.a kolmepäevast logistiliselt keerukat spordisündmust hästi teha, ei jagu lihtsalt aega,“ vastas Marathon100 küsimusele tuuri peakorraldaja Margus Mäll. „Korraldajatel on palju muutusi töö ja perega seonduvalt, mistõttu sai selline otsus tehtud. Samuti soovisime, et Eesti jooksuvõistluste maastikul toimuks rahunemine, sest võistlusi on väga palju ning kõigile ruumi lihtsalt pole. Kolmepäevase jooksu korraldamine on väga keeruline ettevõtmine ning riskid on oluliselt suuremad kui ühepäevase võistluse puhul. Kuna me tõesti ei soovi teha midagi poolikult, siis see aasta nii on.“ 

„Meie suureks üllatuseks on olnud soov ja huvi uue jooksutuuri kohta enneolematult suur. Sellega seoses oleme võtnud plaaniks korraldada tuuri raames toimunud kolmanda päeva võistluse - 4. Kekkoneni jooksu, mis toimub 3. juunil Käärikul. Seega võib öelda, et 1/3 jooksutuurist ikkagi toimub :) Kuna jooksutuur on meile hingelähedane, siis see aasta ongi tõesti vaheaasta. Tagasi plaanime olla 2018. aastal ning arvatavad Otepää Jooksutuuri kuupäevad saavad siis olema 1.-3. juuni. Seniks kõigile kerget jalga ja kohtumiseni 4. Kekkoneni jooksul 3. juunil Käärikul.“

Ka Ida-Virumaa Staadionimaraton korraldati esimest korda 2014.a.  Aasta hiljem sai staadionimaraton esimese Eesti jooksuvõistlusena kõikidelt tagasisidet andnud jooksjatelt korralduse osas maksimumhinde.  10, 10, 10 . . .  Küünaldega märgistatud öine jooksurada, rikkalik auhinnalaud ja mitmed läbimõeldud detailid iseloomustasid seda võistlust, mida vedas tollane Ida-Virumaa spordijuht Rene Kundla. 

Ka Ida-Virumaa Staadionimaratoni me hetkel jooksukalendrist ei leia.

„Staadionimaraton on suhteliselt kulukas üritus. Sellel aastal olid korraldajad sunnitud võtma hingetõmbeaega,“ selgitas loobumise põhjuseid Ida-Virumaa Spordiliidu juhatuse liige Jevgeni Sarri.

Staadionimaratoni mittetoimumine 2017.a. pole küll veel päris betooni valatud otsus.  Kuigi Ida-Virumaa Spordiliit nimetatud võistlust ei korralda, võivad selle läbiviimise enda kanda võtta jooksjad ise.  Hetkel on nn. initsiatiivgruppi vedamas Aet Kiisla, kes mullu isegi Ida-Virumaa Staadionimaratonil kaasa lõi.

2017.a. jooksukalendrist ei leia me kahjuks ka Tartu Kevadjooksu ja Ümber Kuremäe Kloostri jooksu, küsimärgiga on Alajõe Rääbisejooksu toimumine.  Ka Elva jooksusarja peakorraldaja pole kindel selle toimumises – loodame, et nimetatud sari 2017.a. ikka aset leiab.

Ka distantsivalik on osadel võistlustel mullusest väiksem.  Nii ei ole augustikuise Skechersi jooksu programmis poolmaratoni.  Ka Rakvere talvejooksusarja esimesel kahel etapil on korraldajad loobunud maratonidistantsi kavva võtmisest. 

Ent positiivselt lõpetades – tulemas on ka mitmeid uusi jooksuvõistlusi! Märksa laiem on tänavu kõiksugu maastikujooksude-takistuskrosside valik ehk teisisõnu – Eesti jooksukalendris võistlusi 2017.a. vähemaks ei jää!  Kõige värskema seisu Eesti jooksukalendrist leiad alati Marathon100 kalendrist.

Viimased uudised